…zwerfvuil…

Ineens loopt iedereen zwerfvuil te rapen… Zo zag ik ook een vader met zijn zoon zwerfvuil oprapen, ze hadden wat gereedschapjes, handschoenen en een klein karretje bij zich. 

Ik zag een vrouw zwerfvuil oprapen en eerder al een man, elk stukje afval wat ie tegenkwam in een afvalbak gooien…  Die zijn gek dacht ik gelijk echt kierewiet. ’n Beetje de typhuszooi van een ander opruimen. Die hebben zeker een vreemd trauma of mankeren anderzijds iets, bv. aangedaan door hersencorona.

Hoe durf ik, dacht ik er ook wel direct achteraan. Misschien ben ik het wel die iets mankeer. Nou ik mankeer in elk geval iets aan mijn vooroordelisme (dit woord bestaat want ik heb het geschreven).

Niet te geloven wat de mensheid in z’n algemeen aan teringzooi op de grond flikkert, waar ie staat. Dat weet ik nog wel uit de tijd dat ik evenementen organiseerde. Als mensen onder hun vreethand geen afvalbak hebben staan, ligt de bende al op de grond voor ze de gehaktbal in hun bek stoppen. Diezelfde mensheid, ergert zich kapot als een ander iets op de grond smijt, en zijn in staat een ander te stenigen, als ze het bij hen in de tuin gooien.

De regels van de gemeente over zwerfafval staan in de afvalstoffenverordening. Het is bijvoorbeeld verboden om blikjes of papier op straat weg te gooien. Doe je dat toch, dan ben je officieel in overtreding en riskeer je een boete van € 140. Dus als ik iets weggooi en een BOA ziet dat dan ga ik op de bon. Maar ik zie bij evenementen, bijeenkomsten, sportmanifestaties, vreetgelegenheden toch een flinke bende liggen. Als ze daar een blik BOA’s opentrekken worden gemeentes slapen rijk.

Maar dat doen of durven ze niet. Nee hoor dan komt er knok of trammelant tegen handhavers. Ook zie ik in eigen buurt bij, een hangplek voor jongeren, elke ochtend een vreselijke teringbende rond hun stalen hanghok, waardoor mijn geestelijke verwarring en verontwaardiging compleet is: Als ik een blikje neer gooi, naast een afvalbak heb ik kans op een bon… Als meerdere lui een grote bende achterlaten, op een voor hen georganiseerde plek of terrein, dan komt de gemeente reiniging braaf elke ochtend daar keurig de boel opruimen.

…mijn hersens zijn te aangedaan om nog te kunnen denken, denk ik…

Klik hier voor: Oudere beeldblogs

Klik hier voor: schrijfsels in opdracht.

error: Content is protected !!