…watergruwel…

Oprecht applaus is op z’n plaats voor onze hooggeleerde waterhoofden, dijkgraven en rivierintellectuelen, want ja het is weer zo ver…

Verdorie nog maar net bekomen van de uitdrogingsverschijnselen vorige zomer en dan nu van het ene op het andere moment staat het water hen (maar ook ons hoor) alweer tot aan de lippen.

Nou ja, als de watergeuzen de overvloed aan regen en smeltwater steeds zo snel mogelijk de zee inflikkeren, kan een waterleek als de overheid je wel een sproeiverbod opleggen bij het tekort, maar een sproeiverplichting in tijden dat de extra druppels onze emmers massaal doen overlopen gaat natuurlijk wel wat ver. Dus is er maar zo weer een teveel aan water en waar laten we dat? Vrijwel niets in dit land is er op gericht het gratis verkregen hemelwater adequaat op te vangen en te bufferen voor als de zon weer eens wat dagen schijnt… dus water-weg er mee.

Een perpetuum mobile van (al eeuwen) mislukt watermanagement lijkt mij. Of schop ik nou een koning onder zijn kroon vandaan? Alle afval en rotzooi wat na menselijke overconsumptie overblijft pogen we her te gebruiken omdat we er haast de moord in stikken maar vooral water gooien we het snelst weg.

Overigens hebben we van de oeroude, tot cultureel erfgoed benoemde energiecentrales (molens), inmiddels wel begrepen dat ze meer kunnen dan afbranden, zodat langzamerhand half Nederland tot “Kinderdijk 4.0” wordt getransformeerd. En voor de zon die vroeger alleen nog werd gebruikt op de bleek, graan te rijpen en bijenwas te smelten hebben we nu ineens opvangpanelen verzonnen zodat de zon koffie voor ons kan zetten en een wasdroger verwarmen… Daarnaast zou het handel zijn voor de particulier die nu stroom kan leveren aan de stroomleveranciers. Tjonge zeg, hoe mooi kun je het hebben haha.

Ja nu we er achter komen dat we ons afhankelijk hebben gemaakt van dictaturen en manipulators gaan we snel krijsen dat we de elementen ook maar eens moeten gaan gebruiken, maar de techniek die daarvoor nodig is wordt door de geestelijk gestoorde dictators mooi niet geleverd.

Wat staat ons nu toch weer allemaal te wachten? Enkele plasgootjes dreigen al over te stromen. Diverse media duiken al massaal op mogelijke overstromingen en watersnoodrampen. Hier en daar de vraag alweer: “zijn we op evacuatie voorbereid?”. Ja een beetje stemming maken doet toch ook verkopen.

Maar voel ik het alweer aan m’n water hoor… Het hele gewipwap tussen te nat en te droog zal de komende tijd weer de tongen los maken in tot de nok gevulde TV programma’s met betweterige waterhoofden en H2o ingenieurs en zich in onschuld wassende (huh?) regeringsleiders. Ik denk dat als we een oud programma over dit thema zouden uitzenden dat niemand het merkt. De geschiedenis herhaalt zich hierbij in elk geval vrijwel een op een.

Domme mensen blijven domme dingen zeggen en doen. Net als ik, die het als ongeschoolde, ongeletterde en simpele ziel maar niet kan laten steeds weer terug te komen op dit onderwerp, en me er nog kwaad over maak ook.

…ik kon het weer niet laten…