…rijpelarij…

Ah, je kent het vast wel: verdriet, zorgen, paniek en boosheid, maar ook leuke boeiende en spannende dingen. 

Het leven bestaat nou eenmaal niet alleen maar uit een hoop geld verdienen, geluk in de liefde en overige voor- of tegenspoed.

Door de dagen heen leef je in een potpourri van plussen en minnen. Je zegt je zegje en doet zo je dingetjes en dan is er de dag al weer om. Je gaat naar bed, bedrijft daar al dan niet de liefde en valt in slaap… Even weg van alles en jezelf. Af en toe lekker absurdistisch dromen als verdere nachtbesteding.

Tenminste, dat had je gedroomd… Dat in slaap vallen zal misschien best wel ’n keer voorkomen, maar niet zelden blijf je wakker liggen of wordt later in de nacht weer wakker. Met wat mazzel ga je vers terug van ‘n stukje piesen al weer snel en bewusteloos de nacht in.

Maar hoe anders is vaak die nachtelijke realiteit? En ben je in de spreekwoordelijke “aap gelogeerd” als aan je comateuze behoefte geen gehoor wordt gegeven door Klaas, die het Vaak laat afweten of te weinig zand in je oogjes mikt?

Wakker liggen is dan het gevolg, dramatisch wakker liggen waarbij je ongewild alle opeenvolgende belevenissen van de afgelopen tijd nog eens traag te herkauwen krijgt. Dan ga je me toch een strijd aan met slaapverwekkende trucjes, je Facebook verslaving voeden of ff lekker in Hara. Je overweegt ter afleiding zelfs ‘n vis te gaan bakken of je te goed te doen aan vreterij uit een zakje. Dat is wel slecht voor je maar dat is niet slapen ook.

Maar als ervaringsdeskundige in de wakker-lig-ellende heb ik op een nacht iets ontwikkeld dat mijn minder fraaie nachtleven voorgoed zou veranderen.

Namelijk: Rijpen! Eh, rijpen? Ja: rijpen!

In plaats van de niet werkende verplichting jezelf in slaap te truken, kies je een van je dwarsliggers uit en gaat daar eens lekker over na liggen denken. Bekijk in gedachten dat hele probleem en laat welke emotie dan ook op je afkomen, koester die zelfs.

En dan komt het: in de meeste gevallen zal je merken dat dit na-ijlen, in de leegte van de nacht, je de tijd en inzichten geeft waarmee je dat probleem ineens oplossend te lijf gaat. Je hebt dan feitelijk alle rust en gelegenheid om stil te staan bij het onderwerp en zal meer dan eens zien dat je daardoor een manier vind er mee om te gaan en er zelfs volwaardig op te reageren. Ineens heb je door dat je het probleem naar waarde laat “rijpen” en er een waardevolle reactie op bedenkt. Wauw!

Tenminste… en dat is weer een ander probleem: als je niet vroegtijdig in slaap valt…