…waterscha(n)de…

Ja de zoveelste keer dat ik zeik over water maar met m’n door CVA aangedane hersens en ongeschoold niveau ben ik nou eenmaal beperkt van geest, Dus ik hoop dat je het mij niet euvel duidt. 

Klote zo oud worden, maar het voordeel is dat ik in blogs kan schrijven wat ik wil. Ik schrijf op “papier” want dat luistert wel naar me. Ik kan dan beter uit mijn woorden komen en schreiffouten laten herstellen door autocorrectie op de iPhone. Bij praatfouten heb ik zo ruzie.

Van de week zapte ik bij toeval een onderwateroloog in beeld, die met “hoogwaardige” vragen, van ‘n licht narcistische vragenknuppel werd bestookt over lucht- en grondwater.

Het ging over schade door overstromingen maar ook door droogte, sproei en vloeiverboden, zuinig zijn bij het tandenpoetsen, 2 minuten douchen en je dingetje wassen met ‘n poepertpoetser van de Lidl. Net toen ik dacht “hij gaat aan de werkelijkheid voorbij” kwam ie er mee uit zijn hoog opgeleide strotje:

“Het regen en smeltwater moet beter worden opgevangen”… Ja en dan praatje je recht in mijn waterstraatje hoor. Nondedju zeg wat ‘n fantastische wijsneus. Al zo lang er stompzinnig “watermanagement”(hihi) wordt bedreven probeer ik kond te doen van mijn motto: “Droogte begint bij regenval”! En zie hier de bevestiging.

Ons (ahum) waterlandje wordt door dijkgraven, waterloopkundigen en aanverwante waterhoofden vakkundig bestuurd onder aanvoering van, jawel: onze knappe koning. Naar wie hier in de buurt zelfs een brug in vernoemd.

Iedere grootheid met natte vingers heeft tijdens ‘t waterzakken vullen met bijbeunen het befel gekregen zoveel mogelijk water naar de zee te dragen. Oké, kanaliseren mag ook, als het maar weggeflikkerd wordt. De zeespiegel moet namelijk wel hoog genoeg blijven om ‘s koningsjacht te kunnen laten varen.

Cynisch he?

Maar het stompzinnig omgaan met gratis hemelwater, maakt me dan ook zo boos elk jaar weer. Enorme regenval en smeltwater zorgen voor zorgen omdat land en dijken bedreigt worden, straten en huizen beschadigen. Dat is wel erg natuurlijk, maar doen we dat onszelf eigenlijk niet aan? We gaan wonen in mooie maar ons toegeëigende gebieden die we schaamteloos afpakken van onze prachtige rivieren, toch? Er wordt namelijk veel geld verdiend aan dit soort landje pik, dus dat zal het zijn.

Op dit gebied spannen Wagenings-gestudeerde en Delftse betweters samen om die natte bende zo snel mogelijk uitgeleide te doen naar open zee. Toegegeven, daar zijn ze erg goed in, want we zijn het zo kwijt.

Hoe ziek kan een land zijn zeg? Er komt heel veel gratis grondstof uit de lucht vallen maar omdat we het verstand missen dat zorgvuldig op te slaan en te bewaren zijn we het al weer kwijt voor de spreekwoordelijke “zonneschijn” zich ten tonele schuift.

Dan zijn op het zelfde moment eigenlijk de rapen al gaar. We komen massaal kijken naar dat vreselijk hoge water, maar hebben niet door dat we staan te blieken naar een potentiële ramp. Niet een watersnoodramp maar een veel schadelijker droogtenoodramp.

Immers de gevallen watermassa wordt zo fanatiek naar zee gesluisd en gepompt dat binnen no time alles weer weg is en de uitdroging direct aanvangt met alle gevolgen van dien. Het zou zijn te voorkomen met goed watermanagement(huh?). Dus graaf enorme spaarbekkens, realiseer overloopgebieden en andersoortige verzamelplaatsen voor dat spul.

Als dat gerealiseerd is mag de boer (als ie nog bestaat) onbeperkt zijn landjes beregenen, de burger zijn tuintje sproeien en kinderbadje vullen, Berend Botje kan heen en weer naar zuidlaren tot ie er zat van heeft en de brandweer kan onbeperkt haar tankwagens vullen zonder schoon drinkwater te gebruiken, want ja er is nogal eens ’n fikkie.

Geen schade meer door overstroming want je moet daar niet gaan wonen natuurlijk, geen droogteschade, groene tuinen en frisse grasvelden door waar die lieve bovenwolkse grootheid ons keer op keer op trakteert. En de BOA-tjes kunnen ook op tal van andere misdragingen boetes uitdelen.

Zo nu eerst even de tuinsproeien met water uit de regentonnen…