…non Cosca…

Opnieuw een oude foto en wederom verder terug met m’n tijdmachine. Deze keer geland op de speelplaats van wat men toen ook wel de “Kakschool” noemde… 

Er liepen namelijk nog al wat broekenpoepers rond en ik was er een van, en boven de voordeur van het gebouw stond met grote letters;

BEWAARSCHOOL.

Het instituut werd dictatoriaal gerund door nonnen. Dat de hoofdnon zuster Cosca, en ik elkaar daar al niet vermoord hebben mag een wonder heten. Er bestond een wederzijdse haat die zijn weerga niet kent. Alleen, ik was ‘n kleuter.

Alle kleintjes uit mijn omgeving gingen daar starten met hun opleiding, tenminste, de Katholieken. Elk anderszins beïnvloedde prul kwam volgens mij op de “openbare” terecht.

Er was heel wat te beleven voor mij want knutselen vond ik erg leuk, al maakte ik nooit wat de bedoeling was, tot woede van Cosca en haar trawantina’s. Zo ook met buiten spelen. Heerlijk vond ik dat, maar ik kwam altijd aan de verkeerde kant van het gaas terecht samen met ‘n andere kutkleuter, Addy heette die geloof ik.

Vrijwel dagelijks werd de politie voor me gebeld…. Zuster Cosca droeg een speelgoed telefoon met zich mee waar ze dan zogenaamd de politie mee belde. Doodsangsten stond ik uit… Enorme huilbuien afgewisseld door het nodige gooi en smijtwerk.

Toen ik een kruisbeeld door de klas gooide was het genoeg voor de vrouw van God, en belde ze met de duivel om een plaatsje te reserveren in de hel.

M’n wanhoop was compleet en ‘s nachts beleefde ik het hellevuur alsof het al zover was. Overdag kuurde ik het uit op van alles en nog wat of trok me terug in het bos om daar mijn eigen geluk te ontwerpen.

Dat ik die tijd overleefde kwam denk ik met name door een heel lieve vriendelijke non, wiens naam ik helaas niet meer weet. Een hand op mijn bol, hand in hand naar buiten lopen en heel rustig praten.

Ze hoefde maar van een afstand te knipogen en ik was weer braaf of minder verdrietig.

Wat voor buitenbeentje ik toen ook was, hoe ik mijn eigen wereld ook leefde;

I did it my way, en vond mijn geluk heel gewoon.

Wel de foto uit mijn tijd maar andere groep…