…blokkendoos…

Ik heb een blokkendoos, vol kleurige blokken. Had ik vroeger als kind ook en speelde mijn vingers er mee lam. 

Dagenlang bedacht en bouwde ik er heel eigen werelden mee, waarna ik vaak moe maar voldaan, soms zelfs ter plekke op de nieuwbouw, in slaap viel.

Na een gevuld en druk leven en het oplopen van een maffe hersenkwaal met te gekke restverschijnselen, moest ik bij het herinrichten van dat bestaan bij dagbesteding, dagritme en dagindeling, genoeg doen om tevreden te zijn, maar ook voldoende laten om niet oververmoeid in te storten.

Dat viel niet mee voor ‘n beroepsdruktemaker als ik. Met cognitief, zeg maar superintelligent, nog alles bovennormaal in orde. Dus een denktank die zichzelf niet aflatend vol bruist met zin en onzin, gemonteerd bovenop een lijf wat nog niet eens voor de helft, uit de geest doorgestuurde, opdrachtjes uit kan voeren.

Dat geeft trammelant, dat kan ik je wel zeggen. Regelmatig jankend over de grens gegaan, ingestort, agressief een taxi gemold en toenemend nutteloos in m’n elektrische stoel ploffen was het gevolg. Soms zelfs bovenop ‘n aldaar snurkende hond, als ik die er niet tijdig uit gemept had als ik, zoals gebruikelijk bij vermoeidheid, ff niet oplette.

Als ik dan dacht berustend “hèhè” te zeggen, gilde Kliko als ‘n meeuw, omdat ik op z’n pootjes zat… Positief effect was wel dat ik mijn plekkie weer direct terug had.

Toch vond ik, knap als ik ben, en geholpen door mijn schattige coach (jazeker die heb ik) een manier mijn to do list over de dag verdeeld uit te voeren.

Ik bedacht een virtuele blokkendoos… Een geestelijk bak met afgepaste blokken van geverfd kreupelhout. Elk blok vertegenwoordigd een opdracht, taak of verplichting.

Er zijn bv. 12 blokken en steeds pak ik er 1 uit de doos. Als ik in rustig tempo (dat is het zwaarste bijverschijnsel van deze truc en zit er ook niet als blok in) die taak heb uitgevoerd, leg ik dat blok weg.

Nee joh, niet terug in die doos want dan blijf ik aan de gang. Gewoon ergens wegleggen. Dan het volgende blok enz. Er zitten ook rustblokken bij, om tijdig een uiltje te kunnen knappen. En als de dag om is, of papa te moe, dan komen de evt. resterende blokken de volgende dag wel aan de beurt.

Systeempje he?

Ik moet te hard blokken om per dag alle blokken te doen, dus morgen de rest.