Its Not About The Money

WLZ… (wet langdurige zorg)… Als je er gebruik van moet maken ben je aardig in de aap gelogeerd, al weet ik nog steeds niet wat dit betekent. Maar dan ben je in elk geval behoorlijk ziek en/of aangedaan. 

Om, eenmaal uit je coma ontwaakt, de extra ziektekosten te kunnen betalen, begin je met PGB (persoonsgebonden budget) waar je alvast de eerste zorg van kunt inkopen… Aardig, maar op enig moment niet voldoende want je bent steeds meer ’n wrak…. En dus kun je op termijn zomaar aan die WLZ toe zijn. Er zijn in dit land echt fantastische regelingen hoor, daar mankeert het niet aan. Met plezier beleef je dus 4 x CVA of andere feestjes… tenzij verstokte bureaucraten je tackelen, als ze niet willen begrijpen wat je zo dringend nodig hebt….

En dus, geloof me of niet: juist van die regelingen en hun “uitvoerders” wordt je hartstikke doodziek… en dan zeg ik het nog netjes…

Ik leg uit:

We hebben WLZ aangevraagd en dat is op zich al een spectaculaire achtbaan vol storingen en vastgelopen lorries. Maar eenmaal aangevraagd, leert het je al snel dat bureaucratie nog veel dieper geworteld zit in onze maatschappelijke organisaties dan bv. een of ander vreselijk virus.

Het begint goed met het CIZ… (Centrum indicatiestelling zorg) Want eerlijk is eerlijk, daar is niks van te zeggen, ze werkten daar bijzonder goed mee. En op 10 maart jl. was het wat hun betreft rond en toegezegd. Maar dan… oei oei. Dan gaat het naar het VGZ (Stichting Volksgezondheidszorg) en die moeten er van alles mee doen (geen idee wat precies) Dan komen er heel veel formulieren, telefoontjes, brieven dat je het fout hebt aangevraagd en mailtjes over niks. En dan wordt het daarna…… ff wachten nog…. nog ff wachten… in behandeling genomen.

Dat kost wel een paar weken natuurlijk, want ja ze moeten zorgvuldig zijn toch? Op een gegeven moment gaat er een dossier met goedkeuring naar de SVB (sociale verzekeringsbank) en die gaan uitpluizen of alles klopt en of er geen fouten zijn gemaakt. Als dat dan allemaal goed is dan sturen zij dat dossier na enkele weken weer terug naar de VGZ. Aan hen nu de taak te gaan beoordelen of echt alles in orde is.

Intussen bellen wij een paar keer op waar het blijft en of ze al uitkeren, want wij moeten ook onze zorgverleners uitbetalen en wat we eerst op de bank hadden ligt er nu onder…. Maar steeds op de dag dat wij bellen zegt een van de bovengenoemde afkortingen, dat het toevallig net die dag weer is doorgestuurd naar ’n andere partij die er over gaat……

…echt waar…

Ik weet dat u me niet gelooft, maar lees alstublieft verder want het is echt helemaal waar…!

We hebben vandaag gehoord dat het “online is opengezet voor verdere afhandeling door alle betrokkene”, en als alles goed is en er geen bijzonderheden zijn, dan zal waarschijnlijk eind mei worden betaald!?!?. Behalve als de SVB de goedkeuring niet eind mei binnen heeft, want dan wordt eind juni uitbetaald??? Maar we hoeven ons geen zorgen te maken want het komt goed…

Lieve lezers…. dit is geen verzonnen verhaal, dit is de keiharde werkelijkheid anno 2020…

We zijn inmiddels op vloekcursus gegaan want we kwamen superlatieven te kort…

%#@$grr&*$k.t%omme@