invalide “avatar“

Invalidenparkeerkaart… Nee dit kaartje is niet van Greetz, maar als je echt wat mankeert kun je dit zelf wel aanvragen.  

Met die kaart mag je op een daarvoor aangewezen plekje parkeren…. helemaal “grateloos”… Nou ja, je moet er wel € 130,= voor neertellen, dus “het kost niet gratis”…

Natuurlijk begint het met ‘n hoop gedoe van administratie en dus bureaucratie, en ‘n medische keuring, want ze willen zelf zien hoe zielig je voort strompelt en vooral ook, of je echt niet verder dan 100 meter kunt waggelen.

Maar goed, als je die kaart eenmaal hebt kun je in principe op alle parkeerplaatsen, met zo’n “invaliden-avatar”, gaan staan. Tenminste als er plek is natuurlijk, en daar mankeert het nog al eens aan, want er zijn veel te weinig invaliden parkeerplaatsen… Nee zegt de overheid er zijn veel te veel invaliden… (tuurlijk…).

En dan moet je of; vaak een tijdje zoeken naar ‘n vrije plek of; gewoon elders parkeren maar dan moet je wel de “gemeentelijkeinvalidenparkeerkaartenwet” (5x woordwaarde) uit je kop kennen. Elders parkeren mag soms wel en soms niet, en hier soms wel betalen en daar soms niet… Per gemeente gelden, zoals bij zoveel situaties, andere regels en voorwaarden… uh, nee… een regeling voor heel Nederland kan niet, hoe bedenk je zoiets zeg?

Dus als je van die kaart gebruik wilt maken moet je eerst een studie volgen. Is dat te moeilijk voor je (en dat is het weet ik al) dan kun je een uur voor je weg gaat ook bepalen waar je ongeveer gaat/moet parkeren, en dan alvast bestuderen wat je wel of juist niet mag op die plek. En wedden dat je er niet goed uitkomt? En wedden dat je het fout doet? En wedden dat je dan een bon krijgt?

Er is wel een site die de regels op een overzichtelijk rijtje probeerde te zetten maar die is al lange tijd in onderhoud en bovendien niet betrouwbaar gebleken in het verleden, doordat gemeentes zomaar ineens regels veranderen of dat niet doorgeven aan die site. Denken dat je het goed doet is zeer risicovol, omdat veel gemeenten schrijfgeile controleurs hebben lopen of stiekem achter bomen verstopt, en die maar wat graag ’n bon voor je uitschrijven of je nou benen hebt of niet.

Via bv. Google, algemene informatie er op naslaan is ’n schier onmogelijke studie, van vreselijke ambtenaren-taal en juridisch gekrakeel. Bovendien verdwaal je in een tropisch regenwoud van verlopen sites met tegenstrijdige, onvolledige en uit de lucht gegrepen informatie.

…steenhouwer…

Maar nog even terug naar het aanvragen van onze kaart;

We hebben bij de gemeente verlenging van de kaart aangevraagd op 5 maart. Het lijkt er op dat zo’n “Flintstone-ambtenaar”, de kaart uit vuursteen heeft moeten hakken want, jawel…. vandaag op 20 mei !!!!!! kregen we een brief dat de kaart klaar ligt.

Dan halen we die maar snel op, en stoppen hem in de kluis. Oh nee, niet de “thuis-geld-kluis” maar er zijn speciale “gehandicaptenparkeerkaartkluizen” (3x woordwaarde) waarin je kaart veilig in je auto kan blijven en onverlaten je ruit niet inslaan om je kaart te jatten.

Kluisje kost nog eens € 60,= dus je moet wel vaak gaan parkeren om je kosten er uit te halen hoor.

Maar eerlijk is eerlijk: als alles geregeld is heb je er soms best plezier van… Het is vooral heerlijk als je ziet dat niemand plek heeft op de parkeerterreinen, terwijl jij fluitend je gebakje op ’n speciaal voor jouw bedoeld plekje kan schuiven…

Oh, ik denk dat iedereen wel invalide wil zijn…