energiekosten

ENERGIEREKENING

Toen ik in het lampionnenpaleisje SMK probeerde weer op te kalefateren,
werd ik simpel van de zeurende medeknakkers m/v die met regelmaat zaten te piepen dat ze zo moe waren… 

Hapje eten “ooh wat ben ik moe”, therapietje nog maar net begonnen “pfffoe ik ben zo moe”. De therapeuten deden hier net zo makkelijk aan mee met: “bent u al moe?” of “nou als u moe bent stoppen we hoor”.

…zeikbak…

Ik waande me in de zeikbak van een psychiatrische instelling en beloofde mezelf: dit nooit!

Flink en dapper knalde ik door alle puzzels en opdrachtjes heen, want ik wilde winnen. De emotie ‘moe’ stond niet in mijn vocabulaire.
En dus werkte ik hard, nam te weinig rust, dus ging ik maar door en dus knalde ik er op enig moment bij neer….Uitgeteld neergestort in een zelf gehuild plasje tranen…

De dagen daaropvolgend sloeg ik van ellende een taxi aan gort, kwam er veelvuldig contact met ‘n zieltjesdokter en confronteerden de ergo- en fysiopoppetjes me haarfijn met mezelf….

Geloof het of niet: als je alleen al aan iets dénkt, kost je dat energie.
Even doorgedacht word je dus al moe met alleen al de gedachte aan ‘n kopje koffie. Gewoon een simpel bakkie pleur.

Laat je hier een berekeningsprogramma op los dan kom je tot schrikbarende cijfers waar je zelf van opkijkt en die nog niet eens kloppen. Je weet immers niet meer waar je op een dag allemaal aan denkt. Als je dan ook nog eens gezegend bent met die goddelijke NAH, krijg je pas echt ‘n bonus waar je van aan de schijt raakt.
Niet alleen alles wat je denkt, kost gekwadrateerde energie. Maar als je ook je bedenksels nog gaat uitvoeren ben je ‘toteloos’ voor er ‘n uur om is…

Hopeloos, frustrerend, waardeloos en zwaar kak (want kut heb ik al zo vaak gebruikt in al mijn verhalen).Van denken en werken word je moe, als gezond mens. Van denken en ‘n beetje doen als NAH-eigenaar geraak je in een mum van tijd meer dan oververmoeid…

…het sloopt je…

Dan gaat het nog alleen maar over even iets pakken, een paar stapjes lopen, hapje eten of naar de plee…Is dat het ergste? Nee hoor, het ergste is dat je dit ook nog in je eenzame uppie zult moeten verwerken, want anderen zien dit niet en voelen het al helemaal niet.

Wat mag je het toch treffen in het leven zeg: niet alleen moeizaam maar ook nog eenzaam… en als je dan gaat zitten janken, vinden ze je zielig….

Nog even ‘n afsluitend adviesje: getroost je de moeite om het ‘n ander uit te leggen, want, normale hersens of niet: Ze snappen er toch geen ruk van en je energierekening wordt alleen maar hoger…

Kauw je kalm gast, het kan je redden!