…dag van…

Nou, vul maar in met wat je wilt. Geloof het of niet, overal is al wel ‘n “dag van”…. 

Ach en het is nog veel erger… Want je hebt een Internationale “dag van”, Nationale “dag van”, Belgische “dag van”, voor elk land aparte “dag van”, Europese “dag van” en Wereld “dag van”… Bovendien valt zo’n zelfde “dag van” vaak ook nog op een andere datum.

Dag van de arbeid, dag van de vrouw, dag van de weet ik veel wat voor vreselijke ziekte waaronder CVA, dag van de vlinders, dag van de zeikers over houtkachels, dag van het neuken met ‘n mier, en na 768 verschillende “daggen van”… tot slot, de dag van ehhh, verrek ehh, hoe heet die dag nou toch ook weer…

Maar wij hebben er een “dag van” bij…. Bij bedacht beter gezegd: dag van de loslopende hond. Op deze dag vragen wij als uitlaatservice extra aandacht voor veel meer ruimte en mogelijkheden om honden los te laten lopen en dus veel meer losloopgebieden. Niet voor ons hoor, wij hebben als uitlaatservice gelukkig een eigen veld, maar voor alle overige honden en hun baasjes.

Oh, ik hoef heus niet naar de situaties zoals in heel veel verweggistannen, alwaar zo’n beetje alle honden loslopen in straten, steden en parken. Die vierpoters eten bij iedereen met de pot mee of kunnen weggeschopt mooi de pot op. Maar in onze leefwereld is voor wat betreft ruimte geven aan wat honden nodig hebben, de situatie bedroevend slecht.

Oh ja, verschillende gemeenten kloppen zich op de borst en hebben fantastische veldjes, ter grote van tweeondereenkapachtertuinen waar de beestjes loslopend mogen schijten wat ze willen. Dus van hegje tot hegje de tijd om ff los te kakken, en passant een ander in z’n poepert te bijten en hup weer naar huis. Klopt, deels ligt dat aan de baasjes, maar als er veel meer gebieden, groter en ook dichter bij huis waren, zou de hond daar zeker van profiteren en de baasjes natuurlijk ook.

De zielige kleine uitlaatveldjes zetten aan tot beperkt uitlaten, enkele losloopstraatjes met asfalt, waar ook auto’s 80 rijden zijn al net zo stompzinnig. Ze liggen niet zelden naast enorme uiterwaarden waar de honden absoluut niet los mogen lopen. Maar waar jagers wel alles dood schieten waar honden niet eens naar mogen kijken, en waar dagjes mensen en vissers teringzooi volop achterlaten en gaan zitten schijten.

En dan nog enkele velden of bossen waar het wel los mag maar waar je dan eerst een pleuriseind vervuilend naar toe moet rijden, en vervolgens spanningen ontstaan bij gebrek aan parkeerplekken.

Voor de rest is het overal aan de lijn met die kuthonden. Loslopen en gezamenlijk ravotten zou de beestjes zoveel meer geluk en gezondheid geven, maar nee: vrouwtje aan de lijn, dus ook hondje aan de lijn.

Was het maar met auto’s zo, die rijden maar los overal, vervuilen dat je de moord stikt, verwonden mensen of rijden ze dood en richten vreselijk veel schade aan. Nee honden die zijn erg. Oh, ik ben niet tegen auto’s hoor, maar wil mijn punt benadrukken.

…dag allemaal…